LED رشد گیاه

آشنایی با ال ای دی رشد گیاه

آشنایی با ال ای دی رشد گیاه

LED رشد گیاه یک منبع نور مصنوعی است که با استفاده از تجهیزات الکتریکی برای منتشر نور مناسب و مورد نیاز فتوسنتز (photosynthesis) طراحی می ‌شود.

پرورش و نگهداری گل و گیاه در محل زندگی، کار و یا مکان ‌های عمومی مثل رستوران ‌ها، هتل ‌ها، لابی ساختمان ‌ها … یکی از علایق عموم هست.

مهم ‌ترین مسئله ‌ای که برای نگهداری گیاهان پیش می ‌آید، تامین نور است، کود دهی و هرس… در هر شرایطی امکان ‌پذیر هست.

LED مخصوص رشد گیاه تکنولوژی نوینی است که با داشتن آن می ‌توانید در هر مکان فاقد نوری گیاهان مورد علاقه خود را پرورش دهید.

محصول جدید: وال واشر رشد گیاه 18 وات

LED مخصوص رشد گیاه، نور مخصوص رشد گیاه را بازسازی و شبیه‌ سازی می ‌کند. منظور از نور مخصوص رشد گیاه آن دسته از نانومترهای مخصوص فتوسنتز گیاه است.

این تکنولوژی نوین نام ‌های مختلفی اعم از LED مخصوص رشد گیاه، نور مخصوص رشد گیاه، لامپ رشد گیاه، ال ای دی رشد گیاه … دارد اما در کل منظور یک نوع لامپ رشد گیاه است.

چرا باید از لامپ رشد گیاه استفاده کنیم؟

با گسترش فرهنگ آپارتمان نشینی و براساس ساخت واحد ‌های غیر نورگیر، اگر بخواهید در داخل اتاق گیاهی را پرورش دهید متوجه می ‌شوید بعد از مدتی گیاه رنگ پریده و بی طراوت می ‌شود. یکی از دلایل اصلی این مسئله عدم تامین نیاز ‌های نوری گیاه به میزان کافی است. گیاه علاوه بر نیاز به آب و هوای متفاوت به میزان نور بیشتری نیاز دارد.

ممکن است یک گیاه در فصل تابستان بیش از ۱۰ ساعت نور خورشید جذب کند، ولی در فصل زمستان کمتر از ۸ ساعت نور در اختیار داشته باشد. برای پرورش چنین گیاهانی برای اینکه رشد گیاه کند نشود باید نور کافی تامین شود که با استفاده از منابع نور مصنوعی این اتفاق رخ می ‌دهد.

برای اولین بار در سال ۱۸۶۸ چراغ رشد گیاه توسط آندری فمینستین، گیاه شناس روسی اختراع شد. در گذشته از انواع مختلف چراغ ‌های الکتریکی مثل لامپ ‌های متال هالید، لامپ ‌های تحت فشار سدیم و فلورسنت برای تامین نور مورد نیاز گیاه استفاده می ‌شد. امروزه با اختراع LED یکی از کم مصرف ترین، پربازده ‌ترین و کارا ‌ترین انتخاب‌ ها برای ساخت لامپ رشد گیاه، استفاده از دیود‌های نوری یا همان LED است.

چطور با توجه به فضا لامپ مناسب را انتخاب کنیم؟

برای پوشش فضای بیشتر و پرتاب نور بیشتر پروژکتور رشد گیاه گزینه مناسبی است. پروژکتور های 10 تا 50 وات برای پوشش 1 تا 3 متر مربع مناسب هستند. روی تمام مدل های پروژکتور لنز پرتاب نور نصب شده است که تا 2 متر نور را پرتاب می کند ولی فاصله ایده آل پروژکتور رشد گیاه تا تاج گیاه 50-80 سانت است.

آيا تابش نور رشد گیاه براي سلامتي انسان مضر است؟

اين محصولات هيچ خطري براي انسان ندارند مي تواند باعث کشت سبزيجات ارگانيک در منزل و سلامت گياهان آپارتماني شود و کارايي ديگر نور رشد گیاه اين است که مي تواند به عنوان نور مکمل مورد استفاده قرار گيرد. با توجه به نوع گياه در صورتي که نور کافي وجود نداشته باشد با قرار دادن اين نورها در کنار نور خورشيد انتظار گياهي سالم تر نسبت به قبل داشته باشيد.

آيا لامپ رشد گیاه براي هر نوع گياهي قابل استفاده است؟

همه ي محصولات طيف نوري خاصي براساس نوع و دسته بندي گياه دارد، به غير از سري مولتي چيپ ها که بيشتر مناسب گياهان گلده هستند بقيه محصولات را نمي توان مختص گياه خاصي دانست و بر اساس نياز شما، توان و طيف نوري آن محصول تغيير مي کند.

ميزان عمر مفيد لامپ مخصوص رشد گياه:

عمر مفيد لامپ مخصوص رشد گیاه معمولا حدود 50 هزار ساعت است اما محصولات به دليل استفاده کردن از فناوري هيت سينگ هاي آلومينيومي و فن هاي خنک کننده داراي عملکرد مفيد و طول عمر بيشتري هستند.

ميزان فاصله ي ميان گياه تا لامپ مخصوص رشد:

لوکس نوري و پار نوري بسته به نوع محصول متفاوت است. در محصولات با توان کم مثل وال واشر ها فاصله ي ميانگين بين 60 – 40 سانتي متر مناسب براي رشد گياه است و در محصولات با توان بالا مثل 1200-720 وات فاصله ي ميانگين 120-80 سانتي متر مناسب براي عملکرد گياهان آفتاب دوست است.

مقاله آموزشی: انواع تابلو نئونی

انواع مدل های لامپ رشد گیاه:

1)لامپ رشد گیاه سرپیچی

لامپ سرپیچی پایه (e7) به تمام سر پیچ های معمولی آباژور، چراغ مطالعه، لوستر، چراغ های دیواری و هر جایی که بتوان لامپ های معمولی نصب کرد کاربرد دارد. لامپ های رشد گیاه سرپیچی در دو مدل هالوژنی و سر پیچی عرضه می شوند.

پایه های پیچی همان سر پبچ های معمولی هستند که در چراغ مطالعه و لوستر استفاده می شوند.

سرپیچ های هالوژنی یا همان سوزنی بیشتر در زیر سقف ها به عنوان نور مخفی و همینطور زیر طبقات شلف ها و زیر کابینت های اشپزخانه کاربرد دارند.

2)لامپ رشد گیاه با پایه کلیپسی

لامپ رشد با پایه کلیپسی یکی از راحت ترین مدل ها برای استفاده هستند. یکی از مشکلاتی که همیشه با لامپ رشد گیاه سرپیجی داریم این است که جای مناسب برای استفاده از آن را نداریم. برای حل این مشکل می توانیم از این پایه ها استفاده کنیم. چون لامپ های سرپیچی باید حتما به سرپیچ متصل شوند و به تنهایی قابل استفاده نیستند.

معمولا چراغ های مطالعه و یا آباژور و .. برای استفاده از لامپ های تک کاربرد دارند. یکی از پرکاربردترین نوع پایه ها، پایه کلیپسی یا پیچی منعطف با سرپیچ هالوژنی یا معمولی است. این پایه ها با بدنه فلزی و پلاستیکی عرضه می شوند و طول قسمت منعطف خرطومی آن ها 40 سانتی متر است.

مزیت استفاده از لامپ رشد گیاه با پایه کلیپسی:
مهم ترین مزیت های استفاده از این مدل لامپ ها این است که می توانیم به هر سطحی آن ها را متصل کنیم. سطوحی مثل میز، صندلی، کمد، طبقه و … که این امکان را به ما می دهد که به راحتی گلدان گیاه و لامپ رشد خود را درفاصله مناسب از هم تنظیم و نصب کنیم.

3)وال واشر رشد گیاه

وال واشر رشد گیاه از پرکاربرد ترین مدل ها است که به دلیل طراحی در اندازه های مختلف و پوشش سطحی بیشتر میان خریداران محبوب است.

4)پروژکتور رشد گیاه

معمولا برای پوشش فضای بیشتر و پرتاب نور بیشتر پروژکتور ها گزینه مناسبی هستند.

پروژکتور های 10 تا 50 وات برای پوشش 1 تا 3 متر مربع مناسب هستند.

روی تمام مدل های پروژکتور لنز پرتاب نور نصب شده است که تا 2 متر نور را پرتاب می کند ولی فاصله ایده آل پروژکتور رشد گیاه تا تاج گیاه 50-80 سانت است.

انواع پروژکتور های رشد گیاه مناسب برای گیاهان آپارتمانی از 10 وات شروع شده و تا 50 وات ادامه دارد.

مقاله آموزشی: آشنایی با انواع لنز یکپارچه

تفاوت LED رشد گیاه با LED های معمولی

گیاهان از نور برای تامین انرژی و تقسیم و رشد سلولی استفاده می ‌کنند. به همین دلیل نور برای گیاهان لازمه ‌ی حیات است. ولی طیف نوری که گیاهان آن را جذب می‌ کنند طیف خاصی است که در تمام منابع مصنوعی یافت نمی ‌شود. به طور مثال گیاهان نور سبز را به مقدار بسیار کمی جذب می کنند و به همین دلیل است که بیشتر گیاهان به رنگ سبز دیده می ‌شوند.

یک گیاه با توجه به فصل و دوره زندگی در مقایسه با یک گیاه دیگر نیاز‌های متفاوتی در مقدار نور، مدت نور و طیف نوری دارد. ولی چراغ ‌های رشد گیاه یا LED رشد گیاه به صورتی ساخته می‌ شوند که شامل تمام طیف ‌های مورد نیاز گیاه برای رشد و تامین انرژی باشند. این لامپ ‌ها برای کاربرد ‌های تخصصی در رنگ‌ ها و طیف ‌های متفاوتی تولید می‌ شوند.

مطالعات زیادی در خصوص تاثیر نور‌های مختلف بر گیاهان صورت گرفته است. در این مطالعات مشخص شده است طیف ‌های مختلف نوری تاثیرات متفاوتی بر رشد ریشه، رشد گیاه و گل دهی گیاه دارند. ممکن است فکر کنید شاید بتوان طول موج نور خروجی LED را تغییر داد. ولی طیف نوری یک LED یا یک لامپ به فرآیند طراحی و ساخت آن ارتباط دارد و بعد از ساخته شدن شما می ‌توانید شدت نور را کم و زیاد کنید نه طول موج نور را.

به طور مثال شما می‌ توانید از یک LED نور قرمز با شدت بالا یا پایین دریافت کنید، ولی نمی‌توانید با استفاده از این LED نور سبز تولید کنید و طول موج نور شما ثابت خواهد بود.

بیشتر مطالعات اثبات کرده اند گیاه با استفاده از نور قرمز و آبی می ‌تواند به رشد ادامه دهد. بهینه ‌ترین نور از نظر اقتصادی برای پرورش گیاه نور آبی است، ولی بهترین کیفیت با ترکیب آبی، قرمز و مقداری سبز حاصل می‌ شود. LEDهای رشد گیاه را با رنگ سفید هم می ‌توانید پیدا کنید که Full Spectrum می گویند و طیف کامل نور مرئی یعنی از ۴۰۰ نانومتر تا ۷۶۰ نانومتر را منتشر می‌ کنند.

نور این LEDها در طیف مرئی مشابه نور خورشید است. از LEDهای پرورش گیاه Full Spectrum (طیف کامل) معمولا در خانه و دفاتر استفاده می ‌شود تا علاوه بر کمک به تامین نیاز‌های نوری گیاه، نورپردازی گیاه به صورتی باشد که جلوه‌ ی طبیعی گیاه حفظ شود.

ولی در گلخانه‌ ها و محیط ‌های حرفه‌ ای پرورش گیاه که به صورت گسترده فعالیت می ‌کنند هدف تامین نیاز‌های گیاه به صورت اقتصادی و موثر است و به همین دلیل استفاده از LEDهای فول اسپکتروم انتخاب بهینه ‌ای نیست. با استفاده از LED قرمز و آبی متداول نمی ‌توانید این نور را به صورت حرفه ‌ای تولید کنید، چون نور قرمز مورد نیاز گیاه شامل طیف ‌هایی است که اغلب LED های قرمز متداول در بازار فاقد این طیف ‌ها هستند.

تفاوت پروژکتور های رشد گیاه led و smd

1)تفاوت قیمتی

پروژکتور های smd از پروژکتور های led ارزان تر هستند. به طور مثال پروژکتور رشد گیاه 20 وات لنزی بسیار گران تر از پروژکتور رشد گیاه 20 وات smd است. علت اصلی نوع ال ای دی های استفاده شده و همچنین زمان و اجرت تولید این دو مدل است. پروژکتور 20 وات لنزی 20 عدد ال ای دی فول اسپکتروم و به ازای هر کدام از آن ها لنز دارد.

در صورتی که پروژکتور 20 وات smd فقط دارای یک چیپ smd بوده و نصب بسیار راحت تری دارد و از طرفی پرتاب نور آن نسبت به مدل لنز دار کمتر است.

2)نوع قاب (محفظه نگهدارنده و هیت سینک پروژکتور):

قاب این دو پروژکتور کاملا متفاوت بوده و از لحاظ وزنی تفاوت دارد. چون پروژکتور 20 وات ال ای دی به نسبت مدل smd گرمای بیشتری تولید می کند در نتیجه احتیاج به قاب سنگین تری دارد.

مقاله آموزشی: آشنایی با فلاشر 12 ولت افکت دار

نکات خرید LED فول اسپکتروم

نوع گیاه

موقع خرید ال ای دی های فول اسپکتروم حتما به نوع گونه گیاه دقت کنید. بعضی گیاهان بسته به نوع گونه و حتی مرحله رشد به نسبت متفاوتی از طیف آبی به قرمز نیاز دارند. بعضی گیاهان مثل گیاهان نواحی مدیترانه ای به شدت نور زیاد نیاز دارند و بعضی دیگر که مربوط به نواحی معتدل و نیمه گرمسیری به شدت نور کمتری نیاز دارند.

مثلا کاهو گیاهان دارویی به شدت نور زیادی نیاز ندارند (۲۵ وات) ولی سیب زمینی برای رشد به شدت نور بالا مثلا ال ای دی ۵۰ وات فول اسپکتروم نیاز دارد.

محیط رشد گیاه

طبیعتا به هر میزان که مساحت محیط کشت شما چه در فضای داخلی منزل یا در محیط بیرون مثلا در گلخانه ها بیشتر باشد به LEDهای بیشتری هم نیاز دارید و باید پنل ال ای دی را بزرگتر در نظر بگیرید.

میزان گرمای تولید شده

شاید نیاز داشته باشید بسته به مساحت خود از پروژکتور ال ای دی فول اسپکتروم استفاده کنید حتما باید مقدار گرمایی که تولید می کنند را در نظر داشته باشید چون گرمای زیاد گیاهان را از بین می برد. حتی اگر مقدار گرما متناسب باشد باید به فاصله قرارگیری ال ای دی ها از گیاه توجه کنید که حداقل باید ۱ متر فاصله عمودی وجود داشته باشد. به همین خاطر میزان وات مورد نیاز گیاه را بسته به نوع گونه مشخص کنید تا فقط به اندازه مقدار مورد نیاز گرما و نور دریافت کنند.

سیستم خنک کننده

سیستم خنک کننده یا Cooling System لازمه ی پروژکتورهای فول اسپکتروم است تا بتوانند لامپ های ال ای دی را خنک نگه دارند چون در اثر کارکرد خود مقداری گرما تولید می کنند که افزایش دمای آن ها باعث کاهش راندمان و طول عمر مفید آن ها می شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *